Kyy- ja punkkikausi on alkanut – oletko valmis? Keväisen luonnon heräävä kauneus kätkee syliinsä nämä koiran ulkoiluttajan kannalta ei niin toivotut luontoilmiöt. Tässä muutama vinkki, luontaisista suojautumisvaihtoehdoista koirasi ja itsesi turvaksi.

Kyykäärmeet ovat heräilemässä talvihorroksestaan. Kevätauringon paljastama maa houkuttaa tokkuraiset käärmeet lämmittelemään aurinkoon ja ei toivottuja puremia on varmasti luvassa kevään edetessä. Kissat saavat useimmiten puremat käpäliinsä, siinä missä koirilla purema useimmiten osuu kuonoon tai raajoihin. Kyyn puremiin on aina syytä suhtautua vakavasti, mutta keväisin ne ovat erityisen voimakkaita. Pureman jälkeen  tärkeintä on pitää koira mahdollisimman liikkumattomana myrkyn leviämisen hidastamiseksi. Kevyt pitkähihnainen kantokassi tassun rei’in varustettuna ei olisi tähän tarkouitukseen ollenkaan hassumpi lenkkivarustus taskun pohjalle.

Puremat on aina parasta käydä näyttämässä eläinlääkärillä mahdollisimman pian pureman jälkeen, vaikka kyynmyrkyn vasta-ainetta ei aina olekaan saatavilla. Kun tämän lisäksi  pitää mielessä, että kyytabletin antaminen voi vain pahentaa tilannetta ja aiheuttaa pysyviä munuaisvaurioita, tuntuvat omat vaikuttamismahdollisuudet pureman jälkeen varsin pieniltä! Parhaiten nopeutat hoitoa ja vältät turhan aikaiset kotiuttamiset, kun paikallistat kyyn purujäljet jo matkalla eläinlääkärille.

Dr Thomas Levy:n tutkimusten mukaan C-vitamiinilla on kaikkia myrkkyjä ja viruksia voimakkaasti laimentava ominaisuus. Optimaalisesti C-vitamiinia tulisi annostella suonen sisäisesti mahdollisimman pian pureman jälkeen, mutta koska tämä ei välttämättä Suomessa onnistu, voit helpottaa eläimesi (ja itsesi oloa ja toipumista) annostelemalla joko liposomi C:tä tai natrium askorbaattia tai luomu Acerola tai Amla -jauhetta  eläimellesi nesteen seassa mahdollisimman tiuhaan ja runsaasti pureman jälkeen ja useita päiviä vielä oireiden laannuttua.  Helpoin tapa toteuttaa tämä on laittaa pieni määrä jotain em. C-vitamiinin muodoista jo lenkille lähtiessä koiran juomapulloon ja kuljettaa taskussa pientä määrää jauhetta, jolla ”vahvistaa” juomaa tarpeen/ hädän tullen. 

Homeopaattisista lääkeaineista kyykauden lenkeillä kannattaa aina pitää taskussa Vipera ja Ledum. Näin sinulla on ensiaputyökalut aina ulottuvillasi ja voitat eläinystävällesi tärkeitä lisäminuutteja ennen eläinlääkärille pääsemistä. Viperaa voit antaa tapahtumapaikalta lähtien vartin välein, kunnes pääset eläinlääkärin hoitoon. Mikäli kyynpurema alkaa turvota ennen määränpäätäsi, voit antaa Ledumia Vipera-annosten välissä. Itselläni ko. lääkeaineet kulkevat aina mukana nestemäisinä liuoksina, jolloin annostelu ikeneen on nopeaa ja helppoa. Samalla lääkeaine pääsee välittömästi vaikuttamaan suun limakalvojen kautta, kun rakeen sulamiseen ei kulu ylimääräistä aikaa.

Mikäli koti-/ mökkipihastasi on tullut kyiden paistattelupaikka, voit kokeilla piha-alueen rajaamista esim tervavanalla tai kokonaisilla mausteneilikoilla. Ennen kuin ”suljet” koko piha-alueen, on hyvä varmistua, ettei alueen sisälle ole jäänyt ei-toivottuja vierailijoita, tai jättää johonkin kohtaan rajaamaton alue, josta he pääsevät turvallisesti pois.

 

Punkkihavaintoja koirien turkkien uumenista alkaa tulla kiihtyvällä tahdilla heti säiden lämmettyä. Viime vuosina kasvaneen punkkikannan myötä huoli punkkien levittämistä taudeista, ml borrelioosi on ilmeinen. Toisaalta voimakkaita hermomyrkkyjä sisältävät liuokset, pannat ja alustat ovat vähintään yhtä suuri huolen aihe lukuisine haittavaikutuksinnen ihovaurioista hermosto-oireisiin, kramppeihin, kouristuskohtauksiin ja kuolemiin.

Valkosipulin tai luontaistuotekaupasta saatavan hajuttoman valkosipulivalmisteen lisääminen ruokaan kannattaa aloittaa jo muutama viikko ennen punkkikauden alkua ja jatkaa päivittäin läpi koko kesän. Yleiskunnon ja immuunipuolustuksen ylläpito laadukkan ja monipuolisen ravinnon lisäksi edesauttaa kesäkauden haasteista selviämistä.

Luontaisen punkkikarkoitteen voi helposti tehdä suihkepulloon eteerisistä öljyistä sekä vesi – omenasiiderietikka – vihreä tee -seoksesta mahdollisesti höystettynä neempuuöljyllä. Eteeristen öljyjen sekoitukseen voit valita mm. seetri, basilika, citronella, geranium, kataja, laventeli, thuja, mänty, valkosipuli, minttu. Emulgoi eteeriset öljyt ensin omenasiiderietikkaan, pieneen määrään manteliöljyä, hunajaa tai kermaa, jotta ne sekoittuvat veteen. Suodattamaton omenasiiderietikka ja vihreä tee yhdessä kehäkukkateen kanssa hoitaa ihon pHta ja helpottaa mahdollisia kutinoita.

Suihkeessa olevat eteeriset öljyt haihtuvat iholta lenkin aikana – eli koira kannattaa suihkuttaa ulkona kauttaaltaan aina lenkille lähtiessä! Voit myös suihkuttaa seosta käsiisi ja pyyhkiä koirasi kauttaaltaan läpi käsilläsi.  Samaa suihketta voit käyttää myös itse esim jalkineisiin ja lahkeisiin. Jos haihtuvat eteeriset öljysekoitteet arveluttavat, voit tehdä kuiva-ainessekoituksen elintarvikelaatuisesta piimaajauheesta, neemkasvin lehtijauheesta ja siankärsämöjauheesta. Sekoita ainekset keskenään suhteessa 2/3 piimaajauhetta ja 1/3 neem + siankärsämöjauhetta ja hiero jauhetta karvan juureen päälaelta hännäntyveen muutama kerta viikossa punkkitilanteesta riippuen. Jauhe on todella hienojakoista, eikä sitä tarvitse suuria määriä (vajaa maustemitallinen 10 kg koiralle on jo reilusti). Levitä jauhe ulkona ja vältä sen päätymistä silmiin/ hengitysteihin. Tarkista koirasi läpi aina ulkoilusessioiden päätteeksi sillä suihkeen vaikutuksesta saat punkit helposti kiinni turkin pinnalta! Teippiharja voi toimia mainiona aputyökaluna lenkeiltä kotiuduttua. Mahdolliseen punkinpuremaan voit punkin poistamisen jälkeen laittaa tipan eteeristä laventelia (muita eteerisiä ei ole syytä laittaa iholle suoraan sellaisenaan). Markkinoilla oleva ”Punkkis -spray” on yksi varteenotettava valmisvaihtoehto.

Punkkien torjuntaan käytetään myös meripihka ja/ tai ametisti punkkipantoja (esim koiranpunkkikaulapanta.com). Itse käytän näitä yhdessä  eteerisen sprayn kanssa.

Homeopaattisista lääkeaineista voit auttaa eläintäsi pureman jälkeisellä kerta-annoksella Ledumia etenkin, jos punkki on selkeästi ollut kiinni kauemman aikaa tai osa punkin hampaista jää ihoon. Suurten punkki-ilmentymien alueilla vieraillessasi voi viikottainen kerta-annos ennakkoon annettua  homeopaattista Sulphur, Staphisagria tai Ledum lääkeainetta lieventää mahdollisen pureman aiheuttamaa oireilua tai allergisia reaktioita, mutta niistä ei ole ehkäisemään itse puremia.

Halutessasi välttämättä käyttää kemiallisia niskaliuoksia tai vastaavia suun kautta annosteltavia aineita punkkien torjuntaan, tarkista ensin, että valitsemasi tuote

  • ei sisällä cyphenothriiniä, permethriiniä, tetrachlorvinphosia, imidaclopridiä, flumethriniä
  • minimoi kerta-annosmäärä
  • lue tarkkaan haittavaikutuslista
  • tarkkaile eläimesi iho- (kutina, punoitus, karvanlähtö, haavaumat, paiseet), suolisto- (oksentelu, ripulointi, kuolaaminen) ja hermosto-oireiluja (uupumus, levottomuus, tasapainohäiriöt, liikkumisongelmat, tärinät, kramppikohtaukset)

Valitse tuote,

  • joka on luontaisista ainesosista tehty
  • jossa ei ole käytetty synteettisiä kemikaaleja
  • jonka nuoleminen ei aiheuta pienintäkään myrkytysvaaraa
  • joka kissa- ja koirataloudessa sopii molemmille eläinlajeille
  • jota voidaan käyttää päivittäin
  • joka ei aiheuta varotoimia pienten lasten, uimavesien, petivaatteiden tai muiden talouden eläinten tms kanssa
  • joka ei värjää turkkia

Mikäli koirasi saa iho-, suolisto-, hermosto- tai muita poikkeavia oireita käyttämäsi punkkikarkotteen jälkeen, lopeta valmisteen käyttö valittömästi ja ota yhteys eläinlääkäriin!

Käynti eläinhomeopaatilla auttaa palauttamaan kehon elinjärjestelmät normaalitilaan!