Kysymyksiä ja vastauksia akupunktiosta

Voit lähettää Sinua askarruttavan kysymyksen sähköpostilla jaana (@) vitalvision.fi täällä yleisesti vastattavaksi (anonyymisti tietenkin)

Mitä akupunktiohoitajan vastaanotolla tapahtuu?

Akupunktiohoitajan vastaanotolla keskustellan hoitohetken terveydentilastasi ja vallitsevista oireista sekä niiden kestosta ja erilaisista ilmenemismuodoista.  Ruokailu- ja unirytmisi sekä energiatasosi mahdolliset vaihtelut päivän mittaan ovat hoitajallesi tärkeitä tietoja.

Keskustelun jälkeen kuunnellaan rannepulssejasi, mahdollisesti esitetään tarkentavia kysymyksiä ja tehdään henkilökohtainen hoitokartta ja -suunnitelma. Nämä yhdessä määrittävät käytettävien neulojen ja meridiaanien tarpeen ja paikan. Neulat saavat vaikuttaa n. 20 minuuttia. Lapsilla vaikutusaika on huomattavasti lyhyempi.

Aiheuttaako neulojen laittaminen kipua?

Akupunktioneulat ovat hyvin ohuita, eikä niiden laittamista useimmiten edes tunne. Raajojen ääripäissä olevat pisteet ovat tuntoherkempiä ja neulojen laittaminen tuntuu pienen hetken kuin itikka pistäisi. Tuntemus kuitenkin helpottaa hyvin nopeasti, eikä niitä välttämättä edes huomaa hoidon aikana.

Neuloja pelkäävälle, voidaan akupunktiohoito tehdä myös ns. silkkiakupunktiona. Silkkiakupunktiossa käytetään neulojen sijasta pieniä ihoteipillä kiinnitettäviä käsinvärjättyjä silkinpalasia, jotka saavat vaikuttaa muutamasta tunnista pariin päivään. Silkkejä voidaan tarvittaessa käyttää myös neulahoidon tukena.

Kuinka monta neulaa minuun pistetään?

Klassisessa akupunktiossa käytetään tyypillisesti vain 1-5 neulaa. Joskus voi olla tarvetta laittaa esim. 7 neulaa, mutta äärimmäisen harvoin tätä useampaa. Koska jokainen neulanpisto vaikuttaa Qihin, pyritään hoidossa löytämään minimalistisin ja tehokkain tapa tukea Qin eheyttävää voimaa.

Miten eläinten akupunktiohoito eroaa ihmisten hoidosta?

Eläimiä hoidettaessa pätevät samat pääperiaatteet kuin ihmistenkin kanssa, haastattelu, pulssikuuntelu, hoitokartta ja -suunnitelma edeltävät neulojen laittamista. Neulojen määrä on samalla tavalla minimalistinen ja usein eläimilläkin käytetään raajojen ääripisteitä. Neulojen vaikutusaika on eläimillä kuitenkin huomattavasti lyhyempi, usein parista minuutista max viiteen minuuttiin.

Mitä akupunktiolla voidaan hoitaa?

Akupunktio on hyvä tapa tukea kehoa erilaisissa toiminnallisissa häiriöissä, akuuteissa ja kroonisissa kiputiloissa, hormonaalisissa häiriötiloissa, unettomuuden hoitona, jne.

Optimaalinen hoitokertojen väli on n. 3 viikkoa. Hoidot kannattaa ottaa esim. 5 säännöllisen käynnin sarjoina.

Sotkeeko akupunktiohoito muita käyttämiäni hoitoja?

Akupunktiohoito ei sotke esim. osteopaattista, homeopaattista tai muuta manuaalista hoitoa. On kuitenkin hyvä antaa keholle riittävästi aikaa toipua edellisestä hoidosta ennen seuraavaan menoa. Samalle viikolle ei välttämättä kannata ottaa useampaa eri hoitoa, ellei kyseessä ole jokin akuuttia tukihoitoa vaativa tilanne. Homeopaattisten lääkeaineiden ottaminen kannattaa myös tauottaa päivä pari ennen ja pari kolme päivää akupunktiohoidon jälkeen. Akupunktiohoito sopii hyvin tukihoidoksi toipumiseen myös silloin, kun käytät säännöllistä lääkitystä.