Hiirenkorvien ja tuomentuoksun havaitseminen on oivaa aikaa päivittää kesäinen tassu- ja käpäläapteekki ajantasalle lenkille, mökille, veneeseen, lomamatkalle, autoon mukaan otettavaksi.

PUNKIT – Paras suoja on päivittäinen tarkistus ja tarvittaessa näppärä punkkikoukku. Valkosipuli auttaa viiveellä ja toimii immuunipuolustusta vahvistavana – tosin pitkään käytettynä se voi aiheuttaa anemiaa. Eteerisistä öljyistä (basilika, eukalyptus, geranium, laventeli, minttu, muskotti, mänty, setri, sitruuna/ sitronella, tuija, valkosipuli) ja vesi-omenaviinietikka laimennoksesta tehty suihke juuri ennen ulkoilua toimii koiraystävällisesti ja ärsyttämättä. Samalla kannattaa suihkuttaa myös itsensä. Punkin puremaan voi tiputtaa tipan eteeristä laventelia. Mikäli puremia on useita tai eläin oireilee, on kerta-annos homeopaattista Ledum C30 tai C200 paikallaan. Pantojen, niskaliuosten ja rokotteiden kanssa kannattaa olla todella varovainen – yhä useampi eläin on alkanut saada niistä erilaisia allergisia iho- tai hermosto-oireita. Ledum jäykkäkouristusta ehkäisevänä kannattaa pitää mielessä myös jos eläimille tulee keskinäisen välien selvittelyn seurauksena puruhaavoja tai kissan raapaisuja.

Vesi ja mieluusti suodattamaton omenaviinietikkalaimennos yhdessä kehäkukkateen kanssa soveltuu hyvin myös kutisevan ihon rauhoittamiseen. Suihkuta aine ulkona, silmiä ja kuonoa suojaten – hapan tuoksu pistää useimmat koirat aivastelemaan sisätiloissa.

AMPIAISET, PAARMAT – Hyönteisten puremat ovat eläimelle itselleen huomattavasti suurempi stressinaihe välittömine kivun tunteineen kuin punkit. Muutaman piston jälkeen eläin alkaa pahimmillaan pelätä jo kärpäsiäkin. Pistoskohta kuumottaa, sykkii, turpoaa, on kosketusarka. Kylmällä vedellä huuhtelu helpottaa oloa hetkellisesti. Ruokasoodasta pienen vesimäärän avulla tehty ”pasta” pistokohtaan voi myös lieventää paikallistuntemusta. Mikäli koira on ehtinyt nuolla pistoskohdan rikki, voi ihoalueelle laittaa aloevera geeliä laventelilla terästettynä tuomaan lievitystä. Homeopaattinen Apis, kerta-annos C200 rauhoittaa nopeasti koiran kuin koiran. Mikäli puremia on tullut lukuisia ja eläin on levoton, on lääkeaine syytä toistaa tunnin parin välein pari kolme kertaa. Lentävistä ötököistä huolestumiseen voi tämän jälkeen laittaa juomaveteen Bachin Rescue Remedyä tai Mimulusta ja Wallnutia.

KYYT – Alkukesästä nuoret ärhäkät kyyt voivat hyökätä ohikulkijan kimppuun varsin hanakasti, vaikka muutoin lähtevätkin pääsääntöisesti karkuun aina kun voivat. Kyyn pureman jälkeen on aina syytä suunnata koira kainalossa suoraan eläinlääkärille! Puremakohta olisi syytä pitää mahdollisimman liikkumattomana myrkyn leviämisnopeuden minimoimiseksi. Paikallista puremakohta ennen eläinlääkärille menoa hoitotoimenpiteiden nopeuttamiseksi ja mahdollisen vastamyrkyn saamiseksi. Kyytabletti kannattaa, munuaisvaurion mahdollisuuden takia antaa vain, jos pisto aiheuttaa hengitystieoireita. Homeopaattisista lääkeaineista kannattaa taskussa joka lenkillä pitää Vipera C200 mieluusti nesteenä ja annostella sitä koiran suuhun vartin välein puremasta eläinlääkärille pääsyyn. Purema-alueen turvotukseen saat jatkossa apua aiemmin mainitusta Ledumista.

HAAVAT JA NIRHAUMAT – Rikotut pullot rantahietikossa ja kallioilla lienevät tyypillisimmät kesäpäivän pilaajat. Puhdasta vettä, nenäliinoja ja kakipusseja löytyy miltei jokaiselta ensiavuksi haavan puhdistamiseksi ja suojaamiseksi. Syvät, repsottavat haavat on hyvä käydä tikkauttamassa saman tien eläinlääkärillä, pienemmät ehjäytyvät hyvällä hoidolla kohtuu nopeasti. Lasiin, metallinpaloihin, yms astumisesta syntyneiden viiltohaavojen paranemista nopeuttaa homeopaattinen Staphisagria, pisto- ja puremahaavoihin Ledum, ruhjeisiin, kipuun ja yleisesti verenvuotoon Arnica. Kotiapteekissa haavan puhdistukseen kannattaa pitää Hypericum ja Calendula uutteita sekä aloe vera geeliä ja eteeristä laventelia.
LÄMPÖHALVAUS – Joka vuosi useita koiria ja kissoja menehtyy aivan turhaan näännyttyään lämpimään autoon. Pelkkä ikkunoiden raottaminen ja varjoisa paikka ei riitä auringon lämmittäessä armotta ”peltilaatikkoa saunaksi; sama efekti voi yllättäen käydä mökin ullakkohuoneessa auringon räköttäessä peltikattoon. Eläimen viilennys – märkä, kylmä pyyhe tai viileä suihku/ rantavesi – ja nesteytys, ml. elektrolyytit, ovat ensisijaisen tärkeitä elintoimintojen normalisoitumiseksi. Lämpöshokkiin ensiapua tuovat homeopaattiset Glonoinum ja Belladonna sekä toipumista nopeuttamaan Carbo-vegetabilis.
Homeopaattisia lääkeaineita ja Bach -kukkatippoja saat tilattua myös kesällä suoraan kotiisi Pur -hyvinvointikaupasta (www.pur-kauppa.fi).
Turvallista ja nautinnollista kesää kaikille tassuttelijoille!