Ihon oireilua, olipa se sitten kutinaa, ihottumaa, märkimistä, hilseilyä, turvotusta, tai jotain muuta epämukavuutta ei pitäisi vähätellä – varsinkaan, jos se jatkuu kauan. Toisaalta ”täysimittainen kemiallinen sodankäynti” antibiootteineen ja kortisoneineen voi yhtälailla olla ylimitoitettu toimenpide ja homeopaattisesti katsottuna pahimmillaan syventää ja pitkittää ihon oireilua.

Iho ja homeopatia

Iho, suurin elimemme, toimii luontaisena suojana ulkoisille ärsykkeille, joita kohtaamme päivittäin. Toimiessaan normaalisti emme käytännössä edes huomaa sitä ja liki laiminlyömme ihon, kun taas pienikin häiriö sen toiminnassa vaikuttaa varsin kattavasti hyvinvointiimme. Ihon pienestä kutisevasta näpystä voi joskus kehkeytyä varsinainen painajainen: se voi johtaa ajatuksemme päätöksiin, joita olemme vältelleet tai viedä ne pois muutoin hankalasta elämäntilanteesta. Iho siis toimii varaventtiilinämme ja oikeasti suojaa meitä monella tasolla!

Ihottuma, aivan kuten kaikki muutkin vaivamme, on usein helpointa hoitaa homeopaattisesti heti oireiden ilmettyä – tällöin niistä voi myös parantua suhteellisen pikaisesti. Mitä kauemmin ja monimuotoisemmin ihon oireilua on yritetty saada pysymään kurissa erilaisin voitein ja lääkekuurein, sitä pidempään myös homeopaattinen paranemisprosessi useimmiten kestää. Jatkuva oireilu toistuvista lääkekuureista huolimatta kertoo minulle homaeopaattina vahvasta elinvoimasta – tilanne, jossa keho ei enää jaksa reagoida on itse asiassa paljon huolestuttavampi; keho on ikään kuin luovuttanut ”eheyttämistaistelunsa” ja taudin seuraava, syvempi vaihe odottaa puhkeamistaan. Tästä syystä homeopaattisi on yleensä hyvin huojentunut niin kauan kuin oireilu on pelkästään iholla – tai kun oireet, hoitoprosessin edetessä palaavat hetkellisesti takaisin iholle.

Homeopaatille ihon kunto kielii myös suolistosi hyvinvoinnista

Homeopaatille ihon kunto kielii myös suolistosi hyvinvoinnista; se on kuin nahkahansikas, jossa iho on hanskan ulkokerros, suolisto taas mahdollisesti rispaantunut sisävuori. Mietithän siis aina iho-oireiden ilmettyä, oletko oikeasti muistanut pitää huolen suolistosi hyvinvoinnista? Saatko ravinnostasi kehosi tarpeisiin ja tilanteeseen nähden riittämin kuituja, rasvahappoja, vitamiineja, hivenaineita, jne? Onko suolistosi entsyymi- ja bakteerikanta riittävällä tasolla toimiakseen optimaalisesti? Oireileva suolisto ei pysty imeyttämään tarvittavia ravintoaineita auttaakseen ihoasi ja koko elimistöäsi voimaan hyvin – pitoisuuksien kasvattaminen voi korjata vajetta, mutta ei välttämättä ehjää suoliston toimintahäiriötä. Homeopatian avulla pystyt paitsi nopeuttamaan suoliston optimaalisen toiminnan palautumista, myös helpottamaan ja parantamaan iho-oireitasi sekä vahvistamaan kehosi puolustusmekanismeja.

Iho ja mieli

Iho voi toimia myös mielesi varaventtiilinä. Näin voi olla etenkin tilanteissa, joissa et syystä tai toisesta halua, voi tai pysty ilmaisemaan todellista mielipidettäsi. Toistuessaan riittävän monta kertaa tilanteen aiheuttama mielipaha, ärsyyntyminen tai syyllisyys kerryttää kehosi sisäisen ”painekattilan täyteen ja ihosi päästää ylimääräiset ”höyryt pihalle estääkseen totaalisen räjähdyksen. Vaihtoehtoisesti saatat tunnistaa kehosi toimintamallit, jolloin esimerkiksi stressitason noustessa liian korkeaksi huuliherpes ilmoittaa itsestään kerta kerralta voimakkaammin ja pitkäkestoisemmin oireiluin.

Homeopatia auttaa ihon oireisiin

Homeopatialla voidaan auttaa äärimmäisen hyvin myös tällaisessa tilanteessa. Homeopaattisen lääkeaineen jälkeen esim. aiemmin mainittu huuliherpes saattaa ilmoittaa tulostaan aiempaa tiuhempaan, mutta ei koskaan puhkeakaan tai puhjettuaan kuivuu pois todella nopeasti. Hoidon edetessä episodit harvenevat harvenemistaan ja jatkossa ilmaantuvat hetkellisesti vain äärimmäisessä stressitilanteessa tai vasta sen jälkeen. Opittuasi kuuntelemaan näitä kehosi hienovaraisia varoitusääniä, pystyt parhaassa tapauksessa muuttamaan toimintamallejasi hyvissä ajoin niin, ettei kehosi tarvitse ylireagoida vaan se saa voida hyvin tilanteessa kuin tilanteessa. Aina tämä ei tietenkään ole mahdollista – ja silloin on jälleen hyvä muistaa homeopatian kehoasi vahvistava voima!

Lue artikkelini eläinten iho-oireista