”Homeopaattinen tukihoito nopeuttaa leikkauksista toipumista, vähentää kemiallisten lääkkeiden tarvetta ja lieventää kipuja.”

Jaksan aina uudestaan ihmetellä homeopatian kehoa vahvistavaa ja tukevaa voimaa mm. leikkausten tukihoitona. Taannoin 10v koirani kävi läpi mittavan tyräoperaation sekä sen yhteydessä tehdyn kastraation. Vaikka hengitettävästä anestesiasta herätään todella nopeasti, oli pikku-ukko sekaisin tuntikausia leikkauksen jälkeenkin. Leikkauksen kuluessa koirani sai asiaan kuuluvat antibiootit, kipulääkityksen, vatsansuoja-aineet – mutta myös homeopaattisen tuen.

Alkuyön tunteina, kun tiedostettu suolentoiminta palautui ja ensimmäinen pieni ruoka-annos alkoi maistua, toipuminen lähti aimo harppauksin eteenpäin. Aamutoimiltaan koira loikki jo sisään innoissaan liki entiseen mallin ja illalla piehtaroitiin jo selällään ympäri mattoa ja imutettiin unilelua kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Tämänkaltainen nopea toipuminen on tyypillistä homeopaattisia lääkeaineita käytettäessä! Kipulääkitys oli kaiken aikaa kätten ulottuvilla, jos sille ilmenisi tarvetta… mutta kuten aiemminkin olen todennut, homeopaattisella tukilääkityksellä kemiallisen lisälääkityksen tarve minimalisoituu ja paranemisprosessi nopeutuu joka tasolla.

Olen todella kiitollinen, että hoitava eläinlääkäri ja hoitohenkilökunta suostuivat antamaan homeopatiaa leikkauksen ja heräämisen eri vaiheissa. Homeopaattinen Arnica kuuluisi itseoikeutetusti leikkaussalin ja heräämön vakiovarustukseen niin ihmis- kuin eläinpuolella. Arnican tunnettuus linimenttinä tekee siitä varmasti helpommin hyväksyttävän. Jos tilanne on suotuisa, ujutan usein mukaan myös Carbo vegetabiliksen, kaiken turkasen varalta annettavaksi, silloin jos asiat eivät sujukaan niin kuin Strömsössä ja eläintä joudutaan elvyttämään kesken operaation.

Vaikka eläimet toipuvat vaikeistakin operaatioista näennäisen vaivattomasti, olen vakuuttunut, että ilman homeopatiaa tilanne ei olisi yhtä ruusuinen. Vahvat lääkkeet rasittavat paitsi maksaa ja munuaisia, mutta myös suolistoa ja sen suotuisaa bakteerikantaa. Ilman annettua tukihoitoa luvassa olisi pahimmillaan pahoinvointia, ripulointia, ruokahaluttomuutta, närästystä, tulehduksia ja kuumeilua, kohonneita maksa- ja munuaisarvoja, erilaisia komplikaatioita ja toipumisen turhaa pitkittymistä – ja eipä aikaakaan, kun myös iho alkaisi reagoida erilaisin ihottumin, kutinoin ja hilseilyin. Homeopaattinen tukihoito on pieni ja palkitseva vaiva kohti tervehtynyttä arkea.

Leikkausten tukihoitopakkiini kuuluvat itseoikeutetusti Arnica, Hypericum, Carbo-vegetabilis, Calendula, Bellis perennis, Staphisagria, Sepia, Nux-vomica, Phosphorus ja tietenkin tilanteeseen sopiva suolistonosodi sekä HyperiCal tinktuura, Sivoy –valmiste ja Nutriplus geeli. Huolestuneen omistajan tukemiseen voidaan tarvita näiden lisäksi Aconitum, Arsenicum ja Ignatia, sillä aina Rescue Remedy ei riitä tasoittamaan levottomuutta oman eläimen jaksamisesta.