Keittiössä jouluruokien ääressä hääriessä tai pöytäliinoja silittäessä hipaisee käsivarsi herkästi kuumaan uunin tai raudan reunaan. Homeopatia tulee tässäkin apuun, jouluna ja muulloinkin.

Pienimmissä palovammoissa helpotusta saa muutaman minuutin haaleassa vedessä huljuttelusta. Fytoterapeuttisisista uutteista voit käyttää lieviin palovammoihin Calendula, Plantago, Hamamelis tai Urtica Urens tinktuuroita laimennettuna keitettyyn, viilennettyyn veteen suhteessa 1:3. Ulkoisesti ensimmäisen asteen palovamman arven paranemista nopeuttaa aloe vera geeli duunattuna eteerisellä laventeliöljyllä. Homeopaattisesti tilannetta voi helpottaa Apiksella tai Urtica Urensilla.

Suurempialaisissa, rakkulaisissa tai kasvoihin tai taivealueille kohdistuneissa palovammoissa on parempi käyttää vesihuuhtelua mahdollisesti em. fytoterapeuttisilla tinktuuroilla tehostettuna helpotuksena matkalla ensiapupolille. Homeopaattisista tässä vaiheessa voi käyttää Cantharista tai Urtica Urensia. Tätä vakavammissa tai kemikaalien aiheuttamissa palovammoissa varaa haaleaa vettä riittämin paloalueen valeluun/ upottamiseen odottaessasi ambulanssin tuloa. Homeopaattisista Cantharis, Causticum tai Arsenicum voivat helpottaa apua odotellessa.

Uusi vuosi ja silmävammat sekä eläinten stressi

Uudenvuoden koitoksissa vaaravyöhykkeessä ovat silmät. Nykyiset suojalasisuositukset pelastavat monelta uhkaavalta tilanteelta, mutta ns. turhia vahinkoja sattuu yhä vuosittain. Hyvässä lykyssä silmään tulee vain ”tölväisy”, huonommassa puhutaan jo silmän rakenteiden ja näköhermojen vaurioista. Silmäpoli on aina oikea paikka silmiin kohdistuneissa vammoissa. Sisäänpääsyä odotellessa potilaan kivuliasta oloa ja oireiden pahenemista homeopaattisista lääkeaineista voi helpottaa mm. Symphytum, Hypericum, Arnica, Ledum tai Phosphoricum.

Eläimet joutuvat monesti tahtomattaan ihmisten ajattelemattomuuden sijaiskärsijöiksi. Säännöistä ja aikarajoista lipsuvat paukuttelijat stressaavat paitsi eläinten myös niiden omistajien arkea jopa useamman viikon ajan. Kerran säikähdettyään huonosti ajoitettua paukuttelua eläin pääsääntöisesti oireilee vuosi vuodelta voimakkaammin ja voimakkaammin. Levottomuus muuttuu lohduttomaksi läähätykseksi ja tärinäksi. Tarpeilla käynti on mahdotonta paitsi paukkeen ja välähdysten myös voimakkaan katkun takia. Pahimmillaan ulos ei päästä vielä seuraavana päivänäkään.

Stressaantuneen eläimen oloa voi pyrkiä helpottamaan laittamalla sälekaihtimet kiinni ja verhot ikkunoiden eteen. Sisällä kannattaa myös pitää radio tai televisio päällä normi voimakkuudella. Eläimelle voi varustaa suojaisan kolon, johon se voi halutessaan asettua, esimerkiksi kodinhoitohuoneeseen. Hermostunutta eläintä rauhoittaa usein esimerkiksi ThunderShirt –paita ja omistajan läsnäolo. Juomaveteen voi laittaa esimerkiksi Avena Sativa tai Bachin Rescue Remedy ja Wallnut tippoja jo muutama päivä ennen paukkeiden alkua ja jatkaa annostelua muutama päivä sen jälkeenkin. Homeopaattisista apua voi saada Aconitumista, Gelsemiumista tai Phosphoruksesta.

Jotta joulun pyhät ja vuoden vaihde sujuisivat ilman yllä mainittuja ongelmia, täytynee todeta vanhan jenkkisarjan mukaisesti: ”Let’s be careful out there”!