Vaihtelevan kostean kylmät säät ja viima ovat taas avanneet koirien flunssakauden. Kennelyskän asuun pukeutunut bordetella virus vaihtaa kantojaan ja isäntäänsä tiuhaan tahtiin ja kulkee kodista toiseen jopa vaatteiden mukana. Tauti tulee ja menee mutta homeopatialla on tähänkin vaivaan sanansa sanottavana.

Rokote ei suojaa kennelyskän koko viruskirjolta

Rokote ei suojaa – sillä se kattaa vain pari n. nejästäkymmenestä eri viruskannasta – ja usein vain huonontaa koiran oman immuunipuolustuksen tilaa. Kyseessä on siis aivan tavallinen kausiflunssa, joka tulee ja menee itsestään noin viikon levolla ja hellällä hoidolla. Lepo ja ”reviirin kaventaminen” kutakuinkin kotinurkkiin on tärkeää paitsi sairastuneen, myös koko samassa taloudessa elävän lauman osalta. Jos kotona on tarttuvaa tautia poteva yksilö, on jokaisen samaisessa taloudessa hääräävän parempi välttää koirakontakteja ja julkisia koirapaikkoja ainakin viikon parin ajan, oireilivatpa he tai eivät. Sama pätee myös lauman ihmisiin ja heidän vaatetukseensa – ethän levitä tautia lahkeissasi! Näin vältetään parhaiten taudin leviäminen taloudesta toiseen!

Propolistippaa ja höyryhengitystä

Flunssat eivät koskaan ole mukavia podettavia, ei lapsilla, aikuisilla kuin kodin lemmikeilläkään. Koiran oloa hankaloittaa lisää se, etteivät ne osaa hengittää suun kautta kuin läähättäessään. Silloin kun flunssa tukkii nenän ja kurkku on karhea, on lepo, villapaita ja höyryhengitys eteerisillä öljyillä terästettynä (esim. eukalyptus, timjami, piparminttu tai Carmolis) paikallaan useamman kerran päivässä. Koiran kanssa höyryhengitettäessä on parasta mennä itse samaiseen pyyhetelttaan aistimaan, ettei kuumasta vedestä tuleva höyry polta nenää ja varmistamaan, ettei koira pyri pakoon kuumavesiastian kautta. Nielun karheutta ja mahdollista yskän ärsytystä voi helpottaa propolistipoilla vesitilkan seassa. Antiseptisenä propolis rauhoittaa nielun tulehdusta ja helpottaa kivun tuntemusta nieltäessä. Flunssan aikana voi myös terästää juomavettä ja ruokaa pienellä määrällä auringonhattu-uutetta ja lisätä C-vitamiiniannostusta sekä probiootteja.

Homeopatialla helpotusta jo ensihavainnoista

Homeopatialla voi helpottaa eläimen tilaa ja nopeuttaa sen toipumista. Kuten kaikissa voimakkaissa akuuteissa tiloissa, myös kennelyskässä oireet vaihtuvat tiuhaan tahtiin kuivasta yskästä räkäiseen, nenän tukkoisuudesta vaahdon oksentamiseen, ruokahaluttomuudesta apaattisuuteen ja kaikkeen siltä ja väliltä. Jos sinulla on homeopaattinen ensiapukitti ja yhteys hoitavaan eläinhomeopaattiisi, pystyt reagoimaan oikea-aikaisesti tiuhaakin vaihteleviin tilanteisiin parhaiten sopivilla lääkeaineilla. Aconitum on aina paikallaan heti ensioireiden, vetämättömyyden, viluisuuden, tms. ilmaannuttua. Mutta jos myöhästyt ensihavainnoissa ja tauti pääsee päälle, ota yhteyttä oikeiden lääkeaineiden ja annostuksen määrittämiseksi.   Kennelyskä Wikipediassa