Ihanainen aurinko ja kevään lämpö tuo tullessaan myös pienoiset kesään liittyvät lieveilmiöt, kuten kyyt, punkit, ampiaiset, siitepölyt, näsiät ja muut eläimille myrkylliset versot. Kyiden auringonottosessiot lämpimillä pälvipaikoilla & kannon nokissa ovat jo alkaneet. Tässä vaiheessa monet niistä ovat hieman ”alkukankeita”, eivätkä välttämättä pääse uteliaita koiranneniä karkuun samalla ripeydellä kuin myöhemmin kesällä.
Huomeopaattinen Vipera varmuuden vuoksi
Epäsuosiollisen kohtaamisen varalta lenkkipuvun taskuun on hyvä varata homeopaattinen Vipera. Välittömästi ja tiuhaan annettuna sillä voidaan lieventää kyyn myrkystä aiheutuvia haittavaikutuksia ja helpottaa eläimen oloa, kunnes se saadaan asianmukaiseen hoitoon eläinlääkärille. Kyyn puremat on aina syytä käydä näyttämässä eläinlääkärille mahdollisimman pian mahdollisen nesteytyksen ja vastamyrkyn antamisen takaamiseksi. Kyytablettia ei sen sijaan enää suositella!
Purtu eläin olisi syytä kantaa autolle/ eläinlääkärille tai ainakin purtu kehon osa tulisi pitää mahdollisimman liikkumattomana, että myrkyn eteneminen verenkierrossa saataisiin pidettyä mahdollisimman hitaana. Homeopaattista hoitoa kannattaa jatkaa vielä eläinlääkärikäynnin jälkeenkin, sillä purema aiheuttaa monille erilaisia pelkotiloja, jopa suolisto- ja käytösongelmia.
Punkit kuriin tarkoin silmin ja eteerisillä öljyillä
Punkkiriesan alkua saanemme odottaa vielä pienen tovin, mutta valkosipulivalmisteiden päivittäinen syöttäminen on hyvä aloittaa jo nyt. Raaka valkosipuli on upea flunssalääke ja immuunipuolustuksen pönkittäjä, mutta pitkään syötettynä se voi aiheuttaa koirille anemiaa. Tästä syystä suosin itse sisäisesti annettavana kylmäkypsytysmenetelmällä valmistettuja uutekapseleita ja nesteitä.
Sellaisenaan tämä ei pahimmilla punkkialueilla riitä torjunnaksi vaan avuksi tarvitaan paitsi päivittäinen turkin läpikäynti myös eteerisistä öljyistä tehty suihke. Suihkeen pohjana voi käyttää suodattamatonta omenasiiderietikka- tai molkosan-vesi laimennosta, johon lisätään eteerisitä öljyistä esim. sitronella, tea tree, laventeli, eukalyptus, piparminttu, ja geranium. Suihketta voi terästää vielä valkosipuliöljyllä. Suihkeen omenasiiderietikka vaikuttaa suotuisasti ihon pH ja eteeriset öljyt pitävät myös hyönteiset loitolla.
Eläinten hyvinvoinnin kannalta edullista on myös se että eteeriset öljyt haihtuvat kohtuu nopeasti – eli suihketta on syytä lisätä aina lenkkipolulle lähtiessä. Tämä on sinällään pieni vaiva kemiallisten niskamyrkkyjen pitkäkestoisiin allergiareaktioihin verrattuna. Eteeristä laventelia voi laittaa tipan suoraan iholle punkin poistamisen jälkeen ehkäisemään pureman aiheuttamaa ihoreaktiota.