Paluu arkeen lomakauden jälkeen vaatii totuttelua paitsi meiltä ihmisiltä, myös eläinystäviltämme. Päivät eivät enää olekaan täynnä jännittäviä tapahtumia ja menemisiä yhdessä oman ihmisen kanssa, vaan on sopeuduttava olemaan yksin ja odottamaan. Homeopatia on hyvä pitää mielessä yhtenä vaihtoehtona kun ”mikään ei tunnu auttavan”.
Toiset koirista ottavat tilanteesta kaiken irti ja nauttivat päivän mittaisesta lepotuokiosta, toisille pitkä päivä on pelkkää piinaa, kuulostelua, huolta ja odottelua.
Rytmin muutos ja venyvät yksinolot, jotka pahimmillaan jatkuvat vielä pikaisen pissityksen jälkeen ilta-aikaan voivat pitkittyessään aiheuttaa turhaumaa ja negatiivisen käytösmallin kehittymisen. Koira pyrkii purkamaan omaa epämukavuuttaan erilaiseen puuhasteluun ulvonnasta merkkailuun tai paikkojen tuhoamiseen. Omistaja taas hermostuu väsyneenä kotiin tultuaan ”jälleen uudesta sotkusta tai naapureiden valituksesta ja pahimmillaan purkaa sen moitteillaan koiraansa, joka on päivän aikana ainoastaan yrittänyt rauhoittaa itseään moninaisin eri keinoin. Epämukavuuden kierre on valmis, koira alkaa jännittää yksin jäämisiä entistä enemmän ja tämän lisäksi myös omistajan kotiintuloa moitteineen. Pahimmillaan erilaisten eristystoimenpiteiden jälkeen koira alkaa järsiä itseään kaiken muun puuhastelun ohella, jolloin ennen pitkää päästään ihotulehduskierteeseen erilaisine hoitotoimenpiteineen.
Ei liikakaan ole hyväksi
Samantapainen toimintamalli voi seurata leppoisan kesätauon jälkeen alkaneista himotreenikierteestä. Tällöin koira kyllä mieluusti lepää päivät pois mielellistä ja kehollista väsymystään, mutta jos treeniaikataulu on niin tiukka, että joka ilta kiidetään tavoitteellisesti tuntikausia paikasta toiseen, jää palautumisvaihe usein liian lyhyeksi. Mieli ei ehdi sisäistää uusia asioita ja oppimishalukkuus kärsii eivätkä lihakset ehdi palautua ja kipeytyvät. Kotiovella onkin vastassa väsynyt, kankea, itseään nuoleskeleva tai vastaavasti ylivirittynyt, liki hysteerisen innostunut häntäänsä jahtaava koirakaveri, joka vaatii toimintaa päästäkseen kuuntelemasta kehonsa kolotuksia.
Orastavat kehostressin oireet voi havaita helpoiten käyttäytymisen lisäksi ruokahalun tai ulostamistarpeen, liikkumis- ja venyttelyhalukkuuden tai esimerkiksi istumis- ja makaamisasentojen muutoksissa. Tilanteen edetessä oireet yleensä voimistuvat ja hakevat uusia muotojaan kunnes ne alkavat olla niin vallitsevia ja arkea häiritseviä, että niihin lähdetään hakemaan apua. Käytösmuutosten takana voi olla ”loman jälkeinen arkimasennus” ja virikkeiden puute, tai erilaiset kiputilat, jotka usein johtavat ei-toivottuihin toimintamalleihin.
Mitä homeopatia voi tehdä stressin oireille?
Homeopatia on hyvä pitää mielessä yhtenä vaihtoehtona haettaessa ratkaisua epätoivoiselta tuntuvaan tilanteeseen, johon ”mikään ei tunnu auttavan”. Homeopatialla pystytään auttamaan lihasten palautumista sekä lievittämään erilaisia kiputiloja. Se toimii äärimmäisen hyvin myös muiden stressi- ja pelkoperäisten käytösoireiden hoitamisessa. Homeopaattisen hoidon aloittamiseksi tehtävän haastattelun aikana käydään perusteellisesti läpi koiralle tyypilliset toimintamallit, oireiden kehittymisen eri vaiheet sekä suoritetut hoito-, tutkimus- ja lääkitystoimenpiteet.
Mitä yksityiskohtaisemmin pystyt kertomaan muutoksista, joita eläinystävässäsi on tapahtunut, sen paremmin homeopaatti pystyy tekemään työnsä ja löytämään hänelle oikeimman mahdollisen homeopaattisen lääkeaineen.